En by med historie, kunst, kultur og fede kontraster

Der findes et væld af smukke og spændende seværdigheder i Berlin. Det er en by, der stadig i dag bærer præg af krige og andre historiske begivenheder. Men efter murens fald i 1989 har byen været under konstant udvikling. Berlin er fyldt med unge mennesker, ny energi og spændende initiativer. Berlins seværdigheder byder på alt fra historiske monumenter og museer til spændende miljøer, loppemarkeder og kunst af mange forskellige arter. Desuden finder du et væld af fantastiske spisesteder og barer.

Selv har jeg besøgt Berlin fem gange de seneste år. Det, der i høj grad tiltaler mig ved byen, er hvordan de forskellige bydele, adskiller sig fra hinanden. I Berlin får man hurtigt en opfattelse af, at man besøger flere byer. Netop fordi, at kvartererne er så forskellige fra hinanden.

I denne lille guide har jeg udvalgt nogle af de steder, jeg altid kommer tilbage til. Hvad end det er på egen hånd eller for at vise seværdighederne frem til en ny rejsemakker. Jeg har udvalgt et par spisesteder, nogle barer, et par ”must see” Berlin seværdigheder og så vil jeg fortælle lidt om mine favorit kvarterer og nogle fede områder, du ikke må misse, når du besøger Berlin.

Østberlin – fire fede kvarterer med hver sin charme

Jeg befinder mig som regel mest i Østberlin. Det er her man for alvor kan mærke pulsen, udviklingen og se hvordan en masse spændende koncept-butikker popper frem rundt omkring. Berlin har i mange år været first-mover på flere forskellige områder. Blandt andet kommer der flere og flere sammenlagte butikker i Berlin. Det kan f.eks. være en butik, der sælger sneakers, men også plader. Et andet eksempel er blomsterbutikker, der samtidig huser en lille café, hvor du kan købe kaffe og kage. På den måde slår to virksomheder sig sammen i det samme lokale og skaber noget nyt og anderledes.

Dét er blandt meget andet, noget man ser meget af i Østberlin. Derudover findes der et væld af secondhand-butikker, hvor du kan gøre dig mange fede køb til en billig penge. I weekenden vrimler det med loppemarkeder – store som små. Især søndag, hvor alle andre forretninger pr. lov skal holde lukket. Hvis man ikke er interesseret i loppemarkeder og genbrugsbutikker, er der mange andre gode shoppingmuligheder. Desuden deler jeg også et lille tip til et lækkert outlet, der er værd at smutte forbi, hvis du vil shoppe lækre mærker til gode priser.

Mitte

Denne bydel danner grundlag for rigtigt mange af de store seværdigheder i Berlin. Den er fyldt med historiske monumenter og arkitektur, som er særdeles velbevaret. Bydelen huser mange smukke og kendte parker, gamle historiske bygninger og museer.

Det er desuden her i Mitte at du finder en af de største seværdigheder i Berlin. Brandenburger Tor, som under den kolde krig var den vestlige indgang til DDR. Mitte var hovedstaden i DDR og netop derfor finder du her et væld af smukke bygninger, som under den tid husede de magthavende. Brandenburger Tor tiltrækker rigtigt mange turister og er bestemt et besøg værd. Det er smukt, majestætisk og giver dig straks et billede af, hvordan tingene har set ud dengang, da muren stod.

Det er også i Mitte at du finder Tiergarten. Den store prægtige have. Jeg har et par gange hoppet ombord i en cykeltaxa og kørt gennem parken og samtidig set de omkringliggende seværdigheder. Det er en meget smuk tur, især hvis solen skinner. Du kan være heldig at støde på en chauffør, der ved meget om byen og kan fortælle om de fantastiske seværdigheder i Berlin, mens du kan læne dig tilbage og nyde turen.

Er du på udkig efter shopping, er det oplagt at tage til Friedrichstrasse. Her finder du moderne shopping og masser af det. Herfra kan du faktisk gå hele vejen til Kreuzberg, som uden tvivl er et af mine yndlings områder. 

Kreuzberg

Hvis du ikke ønsker at shoppe i alle de store brand-butikker, som du kan finde på Friedrichstrasse, skal du tage forbi Oranienstrasse. Her finder du et væld af små skæve og sjove butikker. Genbrug, som nyt. Også rundt i alle sidegaderne finder du sjove pop-up-butikker og sammenlagte forretninger, som jeg fortalte om tidligere i indlægget.

Kreuzberg er kendetegnet ved indbyggere, der er meget kunstneriske og excentriske. Dette gælder dog mest den østlige side i dag. Her hører hipsterne hjemme og driver deres forretning. Du finder noget af det absolut bedste mad og et fantastisk natteliv. Kreuzberg er alternativ, rå og ægte.

Foruden at gå rundt i kvarteret, opleve stemningen og besøge de mange små anderledes butikker, skal man også se nogle seværdigheder. For denne bydel gemmer nemlig også på et par store af Berlins seværdigheder. Det er her du finder Checkpoint Charlie, som under den kolde krig var den mest kendte grænse mellem Øst og Vest.

En af mine yndlings ture er ruten langs East Side Gallery. Det er lidt over 1300 meter af Berlinmuren, der er blevet udsmykket af 118 kunstnere med 21 forskellige nationaliteter. Det er en fantastisk tur. Det er overvældende og skræmmende, men samtidig smukt og rørende. En Berlin seværdighed som jeg altid vender tilbage til, når jeg kommer til byen. Går du mod øst langs galleriet, som følger floden Spree, ender du ved en bro. Her kan du dreje nordpå og bevæge dig ind i Friedrichshain.

Friedrichshain

Dette kvarter har i mange år været et meget gråt og beton betonet område i Berlin. Men med billige priser på små lejligheder, er mange unge mennesker flyttet til og er i den grad ved at forme bydelen. Kvarteret summer af ungdom og kreativitet. Den er blevet blomstret og udsmykket og vælter i små hyggelige caféer, butikker og gallerier. Det er blevet flot og farverigt på sin helt egen måde og minder meget om Københavns Vesterbro. Friedrichshain rummer ikke de største eller mest kendte seværdigheder i Berlin, men tag dertil for at opleve en anderledes bydel.

Gå en tur rundt i området og sug den skønne atmosfære ind. Se hvordan ungdommen har udsmykket området, åbnet genbrugsforretninger og serverer lækre måltider på både caféer og lækre restauranter.

Derudover er Friedrichshain kendt for sit natteliv. Her ligger der masser af fede barer og natklubber, hvor techno især dominerer. Du finder blandt andet Berghain, som er Berlins mest kendte klubber. Berghain er nærmest en Berlin-seværdighed i sig selv. Men! Klubben er kendt for at være den mest eksklusive natklub i Berlin og samtidig den klub, der er absolut sværest at komme ind på. De går efter nogle helt bestemte typer og er ikke bange for at afslå gæster i indgangen. På nettet finder du en masse guides til at blive lukket ind og det siger vist rigeligt.

Prenzlauer Berg

Området Prenzlauer Berg er mere etableret og roligt. Det er danskernes favorit bydel og det er der også god grund til. Området er farverigt, blomstret og flot udsmykket, men stadig mere tilbagelænet end områder hos Kreuzberg og Friedrichshain. Rundt omkring i gader ser du, hvordan beboerne laver små bænke, siddepladser og tilplanter alt hvad der kan tilplantes. De unge slog sig ned her i start 90’erne efter murens fald og har boet her lige siden. Derfor er kvarteret i dag fyldt med børn og børnefamilier.

I denne bydel finder du nogle spændende Berlin seværdigheder, som byder på en masse kultur og historie. I Prenzlauer Berg finder du blandt andet Berlin wall memorial. Et gratis udendørs museum på 1,4 kilometer. Jeg har gået turen et par gange og synes, det er meget imponerende. Det er en god måde at tilegne sig noget viden om historien. Du går rundt i et område, der en gang var ingenmandsland og kan se hvor muren stod. Der er flere stykker af muren tilbage og med metalpæle har de indikeret, hvor resten stod. På bygningerne kan du se store flotte vægmalerier med ikoniske billeder fra Den Kolde Krig. Det er meget bevægende og bestemt en fed seværdighed i Berlin.

Butikkerne her er efterhånden blevet smartere og mere mondæne. Fortovscaféerne er lækre og flere steder finder på tema-caféer, hvor de f.eks. har specialiseret sig inde for kaffebrygning eller serverer vegansk mad. I området finder du også et utal af fede loppemarkeder, heriblandt søndagsmarkedet i Mauerpark, som jeg synes er en seværdighed i sig selv. Det er en vildt fed oplevelse, især på en solskinsdag, hvor parken bliver fyldt med mennesker. Du kan læse mere om Mauerpark længere nede i indlægget.

Hvad skal man se i Berlin?

Jeg har kun været i Berlin i forår eller sommer, og der er vejret som regel godt. Temperaturene bliver højere end i Danmark, da Berlin har fastlandsklima. Denne sommer, da jeg var i Berlin var temperaturene helt oppe på 39 grader. Når det bliver så varmt, er det altså et must at finde et sted, hvor man kan få en dukkert. Herhjemme er vi vant til at have rigtigt mange strande og i København kan du mange steder også bade i kanalerne, fordi vandet er så rent. Sådan er det ikke i Berlin og det er kun få steder, du kan bade i Spree. Det kan være ulideligt at gå rundt og se på seværdigheder i Berlin, når det er så varmt. Men der findes et par fede alternativer, når du har brug for en dukkert og skal køles ned i varmen.

Badeschiff – en flydende pool på Spree

Et af mine yndlingssteder, som også lidt er en seværdighed i sig selv, fordi der er så hyggeligt og smukt, er Badeschiff. Du går igennem et område, der på mange måder minder om det industrielle Refshaleøen og finder nede ved floden Spree Badeschiff. Et fantastisk hyggeligt lille område med en flydende pool på vandet. Det er et gammelt ombygget skibsskrog, der er lavet om til en swimmingpool, som nu ligger og flyder på Spree.

Jeg synes, det er et vildt fedt sted og kommer altid tilbage, for at få en dukkert og slappe af i nogle timer. Der er lagt sand ud i store dele af området, og der er masser af strandstole du kan ligge og dase i. Du finder udendørs brusere, omklædningsrum, fine toiletforhold og skabe til at opbevare dine ting i. Desuden har de en lille bar, hvor du kan købe lækre forfriskninger som øl, drinks, is og lidt at spise. Det koster 6,5€ for indgangen og det er bestemt det værd, når du skal slappe af efter at have set seværdigheder i Berlin.

YAAM – en hyggelig oase med reggae-rytmer

Et andet rigtigt fedt område er YAAM. Stemningen her minder lidt om Christiania. Området er dog meget mindre, men du kan købe mange af de samme ting, som du kan herhjemme på Fristaden, hvis du har lyst til det. Også her skal du betale entré. Du betaler som minimum én euro, men bestemmer selv, hvor meget du vil betale. Først går du ind i et lille åbent område, som er meget domineret af afrikanske fyre og vibes. Du kan købe klassiske afrikansk farvede armbånd og det er også her du skal henvende dig, hvis du er interesseret i at ryge. De kan være meget opsøgende, når de gerne vil sælge, men forstår også, hvis det ikke er det du kommer for. Og det behøver bestemt ikke at være årsagen til, at du giver YAAM et besøg.

Forenden af dette område finder du en lang sti, der flugter langs Spree og for enden åbner sig op i et stort område, der er sandbelagt. Snup en strandstol eller en hængekøje, nyd lyden af eksotiske reggae-rytmer og køb dig en kold forfriskning i baren. Du ser store grupper af unge mennesker, tyskere som udlændinge, der drikker øl, spiller kort og hygger sig i mange timer i det hyggelige område. YAAM er en anden Berlin seværdighed, der er god grund til at lægge vejen forbi, hvis du skal slappe af i et par timer. En lille oase midt i en travl by, der får dig væk fra storbyens stress og jag.

Mauerpark – et loppemarked og en søndagsudflugt

Hvis du kan planlægge dit besøg, sådan så du er der på en søndag, så gør det. Det plejer jeg at gøre og det er hovedsageligt, for at mærke den stemning, der er i Berlin om søndagen. Her har butikkerne nemlig i modsætningen til i Danmark altid lukket om søndagen, og det er vedtaget ved lov. Byen står stille på en helt anden måde og turister strømmer i de mange seværdigheder i Berlin, mens mange lokale hænger ud i parker og tager på loppemarkeder. Mauer Park huser hver søndag hele sommerhalvåret mit yndlings loppemarked. Her finder du en masse skrammel, som man har set så mange gange før, men også rigtigt meget andet.

Du kan finde fede antikvitets fund, masser af små boder med lækkert, unikt håndværk og design. Smykker, tøj, tasker, innovative elektronik opfindelser, kunst og alt muligt andet. Der er et væld af madboder, der serverer lækre rette og kolde drikke fra hele verden. Desuden er der mange Berlinere, der har deres egne boder og sælger ud i tøj fra lækre mærker, som de ikke længere bruger. Berlinerne er hippe og smarte og tit på forkant med moden, så man kan nemt gøre sig et lækkert køb i nogle af deres sammenrodede flyttekasser.

Når du bliver træt af at kigge de mange rækker af boder med tøj, mad og kunst igennem, kan gå direkte ind i parken, hvor folk ligger og soler, læser og nyder søndagen. Da alle butikker holder lukket, har rigtigt mange lokale også fri og det bliver udnyttet til fulde. Ved trapperne foran parken er der altid gadeartister, der viser deres talenter frem. Det kan være alt fra dygtige dansende drenge, gademusikere til sandskulpturer og andet kunst. Man kan lade sig underholde længe her og det er bestemt nogle dygtige kunstnere, man støder på.

Mindesmærke for Europas myrdede jøder 

Når du har fået slappet af og er klar til at se flere seværdigheder i Berlin, kan du tage hen og se det, der hedder ”Mindesmærke for Europas myrdede jøder”. Det er utroligt rørende at gå rundt i mellem de 2711 steler, der er støbt i jernbeton. De skyder op fra jorden i forskellige højder og er opført i 2003-2005. Når man går rundt nede i mellem de høje steler, får man et koldt gys gennem kroppen. Man aner ikke hvad der er på den anden side af jernblokken ved siden af en, man har dårligt udsyn og fremad synes det nærmest uendeligt og håbløst. Man får en fornemmelse af, hvordan kunstneren Peter Eisenman, har forsøgt at opføre et monument, der viser den håbløshed og elendighed jøderne gennemgik under holocaust.

Under de store blokke ligger der desuden et museum, hvor man kan få meget mere viden om de faldne jøder og holocaust. Men mindesmærket i sig selv, er en fantastisk Berlin seværdighed, som fortæller om endnu en af de tragiske historiske perioder Berlin har gennemgået.

Hvor skal du spise og drikke i Berlin?

Bonanza – Knaldgod kaffe

Bonanza Coffee, som faktisk ligger lige overfor Mauerpark, er virkelig nørdede med deres kaffe. De rister selv deres bønner og særligt fokus på filterkaffe med forskellige smagsnuancer. Det er vildt spændende at være derinde og lade én af de dygtige og engagerede medarbejdere fortælle om kaffen. Pludselig kan du smage noterne af fersken, jordbær, nødder eller chokolade i deres filterkaffe fra bønner, de selv rister. Alt deres kaffe er lækker, også de mælkebaserede. Men jeg elsker sort kaffe, og de kopper jeg har fået hos Bonanza har været udover det sædvanlige. Snup en plads udenfor i solen og nyd en lækker drip kaffe, som det hedder, når man hælder kogende vand over friskkværnede kaffebønder og lader den brygge. Det smager simpelthen så lækkert. Det er en hel videnskab, men deres entusiasme omkring kaffe er interessant og smitter næsten af på smagen.

Zia Maria – Super lækker pizza med gode anmeldelser

Helt tilfældigt kom jeg en dag forbi et pizzeria i Prenzlauer Berg, der ikke synes at være noget specielt. Jeg var sulten efter at have hoppet mellem seværdigheder i Berlin og det skulle gå lidt hurtigt. Der er ikke gjort meget ud af indretning, det er ikke hyggeligt eller udsmykket på anden vis. Men hold op, hvor laver de god pizza. De har et bredt udvalg af forskellige slags pizzaer og du kan købe alt i stykker. Bland lidt af dine favoritter og prøv noget nyt. Du kommer ikke til at fortryde det. Pizzastykkerne koster næsten ingenting og det er tydeligt at se på antallet af kunder i butikken, at de har fat i den lange ende og det ved de lokale godt. Det er super lækkert og er desuden blevet et af de bedst anmeldte pizzarier i Berlin.

Fleur De Sel Bistrot – Skøn delevenlig brunch eller vegetar brunch

Berlins forskellige kvarterer byder på masser af små fortovscaféer. Mange af dem er rigtigt gode og det er skønt at sidde udendørs og nyde maden. På denne café kan du få en lækker delevenlig brunch og deres vegetariske alternativ er fantastisk. De går op i bæredygtighed og økologi og servicen er i top. Kaffen er god og råvarerne er friske. Desuden ligger det meget tæt på Mauer Park, så hvis du skal forbi det skønne søndagsmarked, så snup da en brunch her inden eller undervejs.

Goldfisch – En lækker bar med indendørs rygning

Efter en lang dag, når du har set en masse seværdigheder i Berlin, så er det tid til en lækker drink. Berlin har rigtigt mange fede barer. Du finder især mange lækre og anderledes barer i Kreuzberg og Friedrichshain. I foråret stødte jeg på en bar, der hedder Goldfisch, som netop ligger i Friedrichshain. Deres bartendere er top professionelle og menukortet består af et bredt udvalg af lækre drinks. Baren er stilet og til den fancy side, men priserne er helt i orden.

Det, der gør at denne bar skiller sig ud, er at man må ryge i hele baren. Dét ser man sjældent herhjemme i Danmark, hvor reglerne er blevet strammet helt vildt med årene. Og nok er mange modstandere af dette, men er du ryger eller blot selskabs- eller rejseryger, finder du her en bar med indendørs rygning. Ikke som du kender det fra de danske snuskede værtshuse, hvor du stinker langt væk af tobaksrøg, når du forlader steder. Men et ordenligt sted med god udluftning, så du ikke får en fornemmelse af at vade ind i en røgsky. En bar med lækre drinks, dygtige bartendere, gode priser og bløde house-beats i baggrunden. Stedet tiltrækker mange forskellige typer og det gør stedet rigtigt spændende.

Monkey bar – Sprudlende drinks og udsigt til alverdens dyr

Monkey bar ligger klos op ad Berlin Zoo, som desuden også er en seværdighed i Berlin, der er udover det sædvanlige. Her træder du ind i en lille forhal og allerede her mærker du jungle-stemningen. Du tager den lille elevator op til 10. etage, efter at pickeren i døren har godkendt, at din påklædning er nogenlunde anstændig. Det behøver ikke at være noget vildt fancy, men det er bestemt en bar, der tiltrækker folk fra de højere klasser. Når du træder ud, befinder du dig straks i de meget gennemførte jungle-omgivelser, som er meget fascinerende. Musikken er høj og menneskerne er mange. Bestil en drink fra deres menukort, som indeholder kreative fortolkninger af klassiske cocktails, og ingredienser du aldrig selv havde puttet i en drink.

Med din drink i hånden skal du gå ud på deres tagterrasse, som flugter langs hele baren. Her har du den vildeste udsigt ud over Berlins zoologiske have. Det er en vild kontrast deroppe på 10. etage. Lyden fra den høje musik og de mange mennesker og udsigten til en zoo fra en afstand, hvor det virker fredsommeligt og roligt. Leder du efter en bar med udsigt, så slå vejen forbi denne bar. Det er en fed oplevelse, du kan spotte Berlin seværdigheder fra terrassen og efter sigende også se en smuk solnedgang, hvis du kommer på det rigtige tidspunkt.

Hvor skal du shoppe i Berlin?

KaDaWe – Europas største stormagasin

Foruden de mange spændende små butikker rundt omkring, alverdens loppemarkeder og genbrugsbutikker, så rummer Berlin også Europas største shopping-center. Det er enormt stort og nærmest overvældende. Det fungerer som en Berlin seværdighed i sig selv, da folk fra nær og fjern strømmer dertil, for at opleve Europas største shopping mall KaDaWe. Kaufhaus des Westens blev etableret helt tilbage i 1905 og er mange gange blevet udbygget. Under 2. verdenskrig blev store dele af bygningen ødelagt og stormagasinet blev lukket. Det er senere blev reetableret og udbygget endnu mere.

I dag består stormagasinet af 8 etager og har et sted mellem 40- og 50.000 besøgende dagligt. Det er opdelt i afdelinger efter både køn og priser. I bunden finder du et madmekka uden lige og på toppen restauranter. Det er så godt som umuligt at komme igennem det hele, da det er så stort og rummer så mange forskellige ting. Det er meget vestligt og en kæmpe kontrast til de små butikker du ellers kan finde rundt omkring, men må stadig sættes på listen over seværdigheder i Berlin.

Designer Outlet Berlin – En lille by med store rabatter

Hvis du ønsker at shoppe hos anerkendte kvalitets brands og spare en masse penge, så smut en tur til Designer Outlet Berlin. Få et afbræk fra byens seværdigheder, turister og tempo og gør et godt køb. Det tager mellem 30 og 45 minutter at komme dertil alt afhængigt af, om du er i bil eller bus. Her finder du et kæmpe udvalg af lækre brand inden for dame- og herremode, personlig pleje, sportsudstyr, solbriller og ovenikøbet chokolade. Outlettet er indrettet som en lille by, du bevæger dig rundt i. Med små stræder, bænke og pausepladser, musik i højttalere overalt – ude som inde.

Du finder mærker som Adidas, Calvin Klein, Hugo Boss, Hunkemöller, Karl Lagerfeld, Levi’s, Lacoste, Michael Kors, Nike, Napapijri og mange andre. Der er virkelig mange gode tilbud, og jeg har tit købt blandt andet sneakers her til ingen penge. Der er spisesteder og både gode parkeringsmuligheder og gode busforbindelser. Så hvis du mangler noget og vil spare en god sjat penge, så smut forbi Berlins største Outlet og bevæg dig rundt i den lille by af små butikker med gode rabatter.

Hvorfor er Berlin så fantastisk?

Jeg har uden tvivl forelsket mig i byen og det er bestemt ikke sidste gang, jeg skal dertil. Berlin har været første stop på begge mine interrailture og stadig støder jeg på seværdigheder i Berlin, jeg bliver overrasket over og fascineret af. Berlin er mange byer i én, hvis du spørger mig. Den er alsidig og nytænkende. Den rummer alt fra Europas største shopping-center til alverdens små genbrugsbutikker. Der er så meget liv og ungdom, som har fået lov til at forme byen de seneste årtier. Den er farverig og har tydelige kontraster mellem Øst- og Vestberlin, graffiti og beton, majestætiske og historiske bygninger og ny overvældende arkitektur. Byen blomster af kunst og kultur, spændende caféer, lækre restauranter og bydele, der hver især har en helt unik atmosfære og stemning.

De to af gangene jeg har været i Berlin, har været på mine interrailture. Hvis du vil læse mere om det, kan du læse mit ene indlæg, som er en mini-guide til interrail eller indlægget om priser og tips til interrail.

Hvis det lokker mere at tage mod varmere himmelstrøg, kan du også læse vores begynderguide til backpacking i Asien eller se mere på denne anden glimrende rejseblog her.

Du er mere end velkommen til at stille mig spørgsmål, hvad end det er om seværdigheder i Berlin, spisesteder, natteliv, overnatning eller alt muligt andet. Skriv en kommentar i feltet herunder, hvis du har spørgsmål vedrørende indlægget.